Modelbouw Vereniging Hilversum

Inloggen leden

De bouw begint


jonk bouw1
Na verder overleg is besloten om de bestaande maten met 50% te vergroten. De bestaande tekeningen zijn aangepast en daarvan is een spantenmodel getekend, dat niet de originele spanten van de jonk gebruikt, maar de waterdichte schotten.

Deze schotten en de verhoogde keilbalk zijn op 6mm eiken overgebracht en worden uitgezaagd.

Ondertussen wordt er een stevige ondergrond of bouwhelling gemaakt waarop ons model kan worden ingeklemd om vervorming te voorkomen. Deze is geschikt om het model in meerdere posities vast te zetten ten behoeve van het planken van de huid, aanbrengen van onderdelen afwerking e.d.

De verhoogde kielbalk dient ervoor om de schotten goed en stevig te kunnen plaatsen. Dit is een gebruikelijke bouwwijze in de scheepsmodelbouw.

Ook gebruikelijk is om hiervoor hulpmiddelen te gebruiken als profielen e.d., die na het aanbrengen van dekken niet meer zichtbaar zijn.

Een deel van de binnenzijde van het schip zal via luiken wel zichtbaar zijn een daarmee zal rekening gehouden worden.

Er zijn in de gangbare modelbouw meerdere manieren om een romp vorm te geven. Het aanbrengen van de huid op een geraamte van spanten is echter een methode die bij een deel van de bouwers bekend is, maar -mits zorgvuldig gedaan- tot goede resultaten kan lijden.